top of page
Image by Niklas Hamann

Näringsämnen

Våra näringsämnen utgörs av organiska- och oorganiska kemiska föreningar. Organiska kemiska föreningar (som innehåller grundämnet kol) är av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Oorganiska kemiska föreningar är i form av vatten, mineraler/spårelement (bl.a. i form av salter).

På denna sida kan du få en enkel överblick över våra näringsämnen. Näringsintaget har en avgörande grundläggande roll för att kunna skapa optimal hälsa. Näringsämnen är alla de ämnen som kroppen kräver tillräckliga intag och upptag av för att ämnesomsättningen ska fungera normalt. Gå till sidan "Dokument", för att fördjupa dina kunskaper och läs Medicine doktor Magnus Nylanders texter i sin helhet.

Image by engin akyurt
Image by Ella Olsson

Makronutrienter

Kolhydrater, proteiner och fetter är de näringsämnen vi behöver mängdmässigt mest av.

 

Dessa tre grupper av makronutrienter förser kroppen med energi och byggmaterial. Både fett och protein är delvis uppbyggda av särskilda livsnödvändiga ämnen i form av essentiella fleromättade omega 6-, omega 3-fettsyror och essentiella aminosyror.

vatten

Vatten

Kan sägas utgöra vårt allra viktigaste näringsämne (våra ”inre hav”) som kroppen bl.a. kräver som transportmedel, lösningsmedel.

 

Vatten är också nödvändigt för att mängder livsnödvändiga biokemiska reaktioner i våra vävnader ska kunna drivas och fortlöpa.  

vatten
Image by engin akyurt
Friska sortiment av gula livsmedel

Mikronutrienter

Vitaminer, mineraler och spårelement - en mångfald av näringsämnen vi dagligen kräver mängdmässigt mycket lite av.

 

Mikronutrienterna är en förutsättning för att olika ämnen som driver ämnesomsättningen ska fungera. Flera mikronutrienter har uppbyggande funktioner och andra har skyddande funktioner. 

Läs mer om Mikronutrienter >

B-vitaminer

B-vitaminer, består av åtta olika vitaminer; tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folsyra (B9) och kobalamin (B12). Det är livsnödvändigt att vi får i oss alla dessa vitaminer i tillräckliga mängder för att kroppens ämnesomsättning (metabolism) ska fungera. 

Tiamin
Vitamin B1

Nödvändigt i ett tidigt skede i ”kedjan” av kemiska reaktioner vid energiomsättningen av främst kolhydrater, men även av protein och fett, det vill säga då energi från födan används för att bygga upp energirikt ATP (=adenosintrifosfat), som används exempelvis till muskelarbete och reparativa arbeten i cellerna. Ett ökat kolhydratintag till exempel vid hårt fysiskt arbete, leder till ett ökat behov av vitamin B1. Om inte det dagliga behovet täcks så uppträder energibrist. Vitaminet krävs i alla vävnader men hjärnan är särskilt känslig för brister. Alkoholister har inte sällan visats utveckla svår brist på tiamin. Mycket svår brist leder till vitaminbristssjukdomen Beri-Beri, med skador i hjärna, annan nervvävnad och muskulatur. Beri-Beri förekommer oftast visats i delar av världen med ensidig risdiet. I Sverige och Europa är inte bristsjukdomen Pellagra ett problem, däremot förekommer det lättare ”dolda” brister (”andra gradens brist” eller s.k. biokemisk brist) som kan påverka hur vi mår och presterar. Sådana grader av brister kan visas och säkerställas med hjälp av biokemiska analyser. Tiamin medverkar också när olika former av vitamin B3 eller niacin bildas från den essentiella aminosyran tryptofan. Tiamin krävs även vid tillverkningen eller syntesen av kolhydraten ribos som i sin tur krävs för syntesen av vårt genmaterial eller DNA. Något som ytterligare pekar på och understryker att tiamin är ett oundgängligt livsnödvändigt vitamin.

 

Tiamin finns i de flesta ”fräscha” oförstörda livsmedel, inte minst frukt, grönsaker, kött och fisk. Exempel på relativt goda källor är torkad öljäst, solrosfrön, vetegroddar, paranötter, torkade sojabönor samt fisk och kött. Vid kokning av grönsaker och annan mat kan man dock räkna med att minst 50 procent förstörs och vid bakning av bröd upp till i storleksordning 40 procent. Vidare förstörs vitaminet i kraftigt basiska miljöer (PH åtta eller högre). Mjöl är numera oftast berikat med bl.a. tiamin. Vitaminet förstörs inte nämnvärt vid frysning.

 

Kroppens tiamin är främst bundet till olika enzymer där det krävs som ”hjälpämne” eller koenzym och man har inte kunnat finna några särskilda depåer. Överskott av tiamin utsöndras snabbt med urinen. Det innebär att tiamin liksom flera andra vattenlösliga vitaminer ska tillföras OBS! dagligen i tillräckliga lämpliga doser.

 

Grupper med särskilt ökade behov av tiamin är främst fysiskt aktiva med ett högt intag av kolhydrater, äldre, alkoholister, gravida och ammande kvinnor. Ett viktigt exempel på läkemedel som ökar behovet av tiamin är P-piller som innehåller östrogen och andra östrogenpreparat.

 

Som kuriosa kan nämnas att höga dagliga intag av tiamin kan bidra till att hålla sommarens mygg på avstånd.

Pyridoxin
Vitamin B6

Pyridoxin deltar bland annat i proteinomsättningen och är därmed nödvändigt vid all muskeluppbyggnad.

Kobalamin
Vitamin B12

Kobalamin är tillsammans med folsyra nödvändigt vid all celldelning. Ingår i viktiga kemiska reaktioner i samtliga vävnadsceller.

Vitamin C

Vitamin C eller askorbinsyra fungerar som antioxidant och behövs för att bygga upp kroppens kollagen, som ingår i kroppens brosk och stödjevävnader. C-vitamin fungerar också som en nödvändig vattenlöslig antioxidant.

Vitamin D

Fungerar egentligen som ett hormon som hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium. Vitamin D har stor inverkan på vårt immunsystem så att det ska fungera och försvara oss mot angrepp mot bla bakterier och virus. Vitaminet kallas ibland för ”solskensvitaminet”, det är under sommarhalvåret när vi utsätts för solljus som vi själva kan producera D-vitamin.

Vitamin E

En nödvändig antioxidant som har skyddar cellmembranen i våra vävnader.

Kolin

Nödvändigt vid omsättningen av fett i kroppen. Kolin hjälper också kroppen att bryta ner och absorbera A-, B-, D- och E-vitaminer.

Magnesium

Nödvändigt i en mängd olika steg i vår ämnes- och energiomsättning. Bidrar bland annat tillsammans med kalcium till normal nerv- och muskelfunktion.

Selen

Samverkar med vitamin E i skyddandet av cellerna mot oxidativa skador och bidrar till ett förstärkt immunförsvar.

Zink

En mineral som ingår i många steg i ämnesomsättningen. Det är nödvändig för att de mest överordnade immunförsvarscellerna, “T-cellerna”, ska fungera riktigt.

Konditionella näringsämnen

Det finns en växande grupp av ämnen som tillförda kroppen i små mängder, visats sig ha olika hälsobefrämjande funktioner. 

 

Dessa innefattar: vitaminliknande kroppsegna ämnen (främst coenzym Q10) samt olika grupper av särskilda hälsobefrämjande växtämnen (fytokemikalier). Hit räknas, fr.a. ett växande antal  flavonoider och karetonoider. 

Image by Leohoho

Q10

Utgör ett livsnödvändigt kroppseget fettlösligt ämne med ett flertal nödvändiga funktioner. En lång rad publicerade studier har visat att coenzym Q10 har både cellskyddande och energigivande effekter hos främst äldre personer. I vissa sammanhang har detta ämne klassificerats som vitamin Q. Men hos Livsmedelsverket och motsvarande myndigheter i andra länder betraktas det inte som ett vitamin eller näringsämne.

bottom of page